”Dette er en sangskatt, formidlet av en vokalkunstner med en formidlingsevne som er strålende. Elisabeth Holmertz benytter tekstenes innhold til å ta frem den helt spesielle sangen – til hver eneste lille melodi. Vi «hører» smerten, frekkheten, sorgen og lykken som formidles i disse tekstene. Eminent utført med andre ord.

Hennes to medmusikere, Fredrik Bock på teorbe og barokkgitar, samt Paul Høxbro på Low whistle – en irsk tradisjonsfløyte, er virkelig med på å underbygge betydning av teksten.

De tre musikerne har tatt for seg stykker som er komponert etter den virkelig store sangkomponistene i musikkhistorien, John Dowland. Dowland er en av de største britiske komponistene gjennom tidene, og hans musikk for sang og lutt tilhører i dag standardrepertoaret.

På denne platen er det Henry Lawes (1595-1662) og Nicholas Lanier (1588-1666) som har skrevet sanger som både er enkle og komplekse, og som åpner for musikernes egen kreativitet og tolkning. Tekstene er i mange tilfeller de samme som Dowland brukte, men selve ”sounden” er mer tidløs.

Ralph Vaughan Williams’ (1882-1958) sanger inneholder spor av fordums tid og folkemusikk, og står i direkte forbindelse med den lange engelske sangtradisjonen. Vi får høre noen sanger som er fargelagt med klanger fra low whistle og teorbe.

Den norske komponisten og dirigenten Benedicte Torget (1971) tar lytteren helt inn i nåtiden, men musikken hennes fungerer som en god brobygger til de gamle melodiene.

Alt i alt er dette en plate med stor spennvidde, både musikalsk og historisk. Og formidlingen er helt nydelig.”

Smaalene Trond Eriksen 30/5-2103

http://www.smaalenene.no/kultur/plater/article6682898.ece